Breaking News
Home / Torte i kolaci / Pita od Jabuka sa Gotovim Korama

Pita od Jabuka sa Gotovim Korama

Pita od jabuka je tradicionalna poslastica koja se priprema u mnogim domaćinstvima na Balkanu. Njena sočna tekstura, bogat ukus naribanih jabuka u agdi, i hrskavi slojevi gotovih kora čine je omiljenim izborom za porodične okupljanja i praznike. Ovaj recept je savršen za sve one koji žele uživati u domaćem ukusu bez previše komplikacija

*Sastojci:*

– 500 g gotovih kora za pitu

– 1,5 kg jabuka

– 200 g šećera

– 1 kašičica cimeta

– 150 g griza

– 100 ml ulja

– 100 g maslaca

– 200 ml vode

– 100 g šećera (za agdu)

– Sok od jednog limuna

*Priprema:*

1. *Priprema jabuka:*

– Jabuke oljuštite i narendajte. Stavite ih u šerpu zajedno sa šećerom i cimetom, pa dinstajte na srednjoj vatri dok ne puste sok i ne omekšaju (oko 10-15 minuta). Nakon toga, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

2. *Priprema agde:*

– U manjoj šerpi pomešajte 100 g šećera sa 200 ml vode i sokom od limuna. Kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi i smesa malo ne zgusne (oko 10 minuta). Ostavite agdu da se ohladi.

3. *Slaganje pite:*

– Pripremite pleh za pečenje i premažite ga uljem.

– Uzmite dve kore i stavite ih na dno pleha, svaku poprskajte uljem. Na drugu koru ravnomerno rasporedite narendane jabuke i pospite grizom.

– Nastavite slaganje pite tako što ćete svaku sledeću koru premazivati uljem i stavljati fil od jabuka. Ponovite postupak dok ne iskoristite sve kore i fil. Na vrh pite stavite dve kore koje ste prethodno premazali uljem.

– Pre nego što stavite pitu u rernu, izrežite je na komade.

Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i dok je još vruća, prelijte je pripremljenom agdom. Ostavite pitu da upije agdu i potpuno se ohladi pre služenja.

*Posluživanje:*

– Pitu poslužite toplu ili hladnu, prema želji. Možete je ukrasiti sa malo prah šećera ili služiti uz kuglu sladoleda od vanile.

Kada izvadite pitu iz rerne i osetite miris sveže pečenih jabuka i agde, znaćete da ste napravili nešto posebno. Ostavite je da se malo ohladi kako bi se fil stegao, a zatim poslužite toplu, sočnu pitu. Pita od jabuka se najbolje slaže uz šoljicu čaja ili kafe, a svaki zalogaj će vas podsetiti na jednostavnost i toplinu doma.

Uživaćete u svakom trenutku!

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *