Breaking News
Home / Torte i kolaci / Kolač sa jabukama

Kolač sa jabukama

Kolač od jabuka je jedan od onih tradicionalnih kolača koji nikada ne izlaze iz mode. Jednostavan, a opet tako bogat ukusima, ovaj kolač pruža savršen balans između sočnih jabuka i mekog, slatkog biskvita. Idealno se uklapa uz šoljicu čaja ili kafe, a može biti i savršeni desert nakon bogatog obroka. Posebno je popularan u jesen, kada su jabuke u sezoni, ali se može pripremiti tokom cele godine. Ovaj recept koji vam donosimo je veoma jednostavan, a rezultat je predivan, mekan kolač koji će osvojiti sve oko stola.

*Sastojci:*

– 3-4 jabuke (zavisno od veličine)

– 3 jaja

– 150 g šećera

– 1 vanilin šećer

– 100 ml ulja

150 ml mleka

– 200 g brašna

– 1 prašak za pecivo

– 1 kašičica cimeta

– Sok od jednog limuna

– 2-3 kašike šećera za posipanje

– 100 g kisele pavlake ili jogurta

*Priprema:*

1. *Priprema jabuka:*

Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na tanke kriške. Prelijte ih sokom od limuna kako bi zadržale svežinu i kako ne bi potamnele. Po želji, možete posuti cimetom.

2. *Priprema smese:*

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte ulje i mleko, pa lagano mutite dok se sve ne sjedini.

3. *Dodavanje brašna:*

U smesu postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mutite dok ne dobijete glatku smesu.

4. *Složite jabuke:*

U namašćen i papirom za pečenje obložen okrugli kalup, sipajte polovinu smese. Preko nje poređajte kriške jabuka, a zatim prelijte ostatkom smese.

5. *Pečenje:*

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta ili dok kolač ne dobije zlatnu boju i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

6. *Preliv:*

Dok se kolač još peče, umutite kiselu pavlaku (ili jogurt) sa dve kašike šećera. Kada je kolač skoro gotov, izvadite ga iz rerne, prelijte ovim prelivom i vratite u rernu na još 10 minuta da se peče.

7. *Posluživanje:*

Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Pre posluživanja, po želji, pospite cimetom ili šećerom u prahu. Ovaj kolač je idealan za sve prilike, a posebno će se dopasti ljubiteljima voćnih poslastica. Njegova meka tekstura i bogat ukus jabuka sa cimetom čine ga pravim užitkom za sva čula.

Uživajte u svakom zalogaju!

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *