Breaking News
Home / Torte i kolaci / Kolač bez rerne u četvrtastom plehu

Kolač bez rerne u četvrtastom plehu

*Kolač bez rerne u četvrtastom plehu*

* Ovaj kolač bez rerne savršen je za one trenutke kada želite pripremiti jednostavan, ali ukusan desert bez upotrebe pećnice. Uz osnovne sastojke i bez puno truda, možete napraviti bogat čokoladni kolač u četvrtastom plehu. Slojevi petibor keksa i kremasti čokoladni fil stvaraju ukusnu poslasticu koja je odlična za svaku priliku.

*Sastojci:*

– 2 pakovanja običnih petibor keksa

– 2 šolje mlijeka

– 2 kašike šećera

– 2 kašike kukuruznog škroba

– 2 supene kašike kakaa

– 100 g tamne čokolade

*Priprema:*

1. *Priprema fila:* – U šerpu sipajte mlijeko, šećer, kukuruzni škrob i kakao. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. – Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte smjesu uz neprestano miješanje dok se ne zgusne, oko 5-7 minuta. – Kada smjesa postane gusta, sklonite je s vatre i dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i fil ne postane gladak i sjajan.

2. *Sklapanje kolača:* – Pripremite četvrtasti pleh. – Na dno pleha poredajte prvi sloj petibor keksa. Keks možete kratko umočiti u mlijeko da omekša, ali pazite da se ne natopi previše. – Preko sloja keksa ravnomjerno rasporedite dio čokoladnog fila. – Nastavite ređati slojeve keksa i fila dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem čokoladnog fila na vrhu.

3. *Hlađenje i serviranje:* – Pokrijte pleh prozirnom folijom i stavite kolač u frižider na najmanje 2-3 sata, da se dobro stegne. – Nakon hlađenja, kolač isjecite na kocke i poslužite. Po želji, možete ga ukrasiti dodatkom strugane čokolade, šlaga ili svježeg voća.

Uživajte u jednostavnom, ali vrlo ukusnom kolaču bez rerne!

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *