Breaking News
Home / Peciva / *Krofne sa kremom od lješnjaka*

*Krofne sa kremom od lješnjaka*

*Krofne sa kremom od lješnjaka*

*Sastojci:*

– 200 ml (4/5 šolje) mlakog mlijeka

– 7 g suhog kvasca

– 1 jaje

– 8 g vanilin šećera

– 2 kašike šećera

– 50 ml (1/5 šolje) biljnog ulja

– 400 g (3 1/4 šolje) brašna

– Prstohvat soli

– Ulje za prženje

– Krem od lješnjaka (Nutella ili sličan)

*Priprema:*

1. *Priprema tijesta:*  U mlako mlijeko dodajte suhi kvasac i jednu kašiku šećera. Promiješajte i ostavite 10 minuta da kvasac proradi i postane pjenast. – U veću posudu dodajte brašno, prstohvat soli, preostali šećer, vanilin šećer, ulje i jaje. Dodajte aktivirani kvasac s mlijekom i sve zajedno umijesite u mekano, elastično tijesto. – Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite tijesto da odmara na toplom mjestu oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

2. *Oblikovanje krofni:*  Kada tijesto naraste, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko premijesite. – Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm. Okruglim kalupom ili čašom izrežite krugove. – Položite ih na pobrašnjenu površinu i ostavite da još jednom narastu, oko 15-20 minuta.

3. *Prženje krofni:* U dubokoj tavi ili fritezi zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Ulje treba biti dovoljno vruće, ali ne previše, da krofne ne izgore. – Pažljivo spuštajte krofne u ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju sa obje strane. Svaka strana bi trebala biti pržena oko 2-3 minute. – Gotove krofne vadite na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja.

4. *Punjenje krofni:*  Kada se krofne malo ohlade, pomoću šprice ili vrećice za dekoraciju napunite ih kremom od lješnjaka. – Ako nemate špricu, možete krofne pažljivo prerezati napola i napuniti ih kremom.

5. *Serviranje:* Poslužite krofne posute šećerom u prahu ili uz dodatak istopljene čokolade po vrhu.

Uživajte u svojim domaćim krofnama sa kremom od lješnjaka!

About admin

Check Also

Vanilice u obliku polumeseca

Ovo su Vanilice u obliku polumeseca, tradicionalni kolači koji se tope u ustima. Vanilice u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *