Breaking News
Home / Torte i kolaci / *Šampita: Tradicionalna Poslastica

*Šampita: Tradicionalna Poslastica

*Šampita: Tradicionalna Poslastica iz Naših Krajeva

* Šampita je jedan od onih kolača koji nas vraća u detinjstvo, na dane kada smo kao mali sa nestrpljenjem čekali da baka iznese tacnu punu ovih penastih, slatkih kvadratića. Tradicionalno se priprema u mnogim domaćinstvima, a njen neodoljivi ukus i lagana tekstura osvajaju sve generacije. Iako deluje kao jednostavan kolač, pravi majstori znaju da je tajna prave šampite u dobro umućenoj šaumi i savršeno pečenoj kori.

*Sastojci:* *Za koru:*

– 5 jaja

– 5 kašika šećera

– 5 kašika brašna

– 5 kašika ulja

– 1/2 praška za pecivo

– 1 vanilin šećer

*Za agdu (sirup):*

– 500 g šećera

– 400 ml vode

*Priprema:*

1. *Priprema kore:* – Odvojite belanca od žumanaca. U žumanca dodajte šećer i dobro ih umutite mikserom dok ne postanu penasta smesa. – Dodajte ulje, vanilin šećer, i polako umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. – Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u podmazani pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok kora blago ne porumeni.

2. *Priprema agde:* – U šerpu stavite šećer i vodu i kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta dok se ne dobije gust sirup. Agda treba da bude dovoljno gusta, ali pazite da se ne prekuva.

3. *Priprema šaume:* – U međuvremenu, u čistoj posudi umutite belanca sa vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. – Kada je agda gotova, polako je dodajte u umućena belanca, uz neprekidno mućenje mikserom na najjačoj brzini. Mutite oko 15 minuta, dok se ne dobije sjajna, čvrsta šauma koja će držati formu.

4. *Finalna priprema:* – Ohladite pečenu koru i na nju ravnomerno rasporedite pripremljenu šaumu. Poravnajte površinu šaume i ostavite šampitu da se potpuno ohladi. – Najbolje je da je ostavite preko noći u frižideru kako bi se svi sastojci dobro sjedinili i kako bi šampita dobila svoj karakterističan ukus i teksturu.

* Narednog dana, šampitu secite na kocke i uživajte u svakom zalogaju ove klasične poslastice. Njena lagana struktura i bogat ukus čine je idealnom za svaku priliku, bilo da je u pitanju porodično okupljanje ili jednostavna popodnevna užina uz šoljicu kafe.

Bez obzira na to kako je servirate, šampita će uvek biti dobrodošla slastica koja budi lepe uspomene.

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *