Breaking News
Home / Peciva / Pekarske lepinje

Pekarske lepinje

Pekarske lepinje

Ako volite one mekane, mirisne lepinje iz pekare, sada ih možete napraviti i kod kuće! Ove lepinje su idealne za sendviče, kao prilog uz čorbe ili jednostavno uz malo maslaca i soli. Njihova tajna je u jednostavnom testu koje se brzo pravi, a još brže peče. Topao miris svežih lepinja koje izlaze iz rerne vratiće vas u detinjstvo i dane kada su se u kući pekli domaći hlebovi i peciva. Pripremite testo, ostavite ga da nadođe, a zatim uživajte u prelepim, mekim lepinjama koje će osvojiti srca svih ukućana.

Sastojci:

500 g brašna (tip 400 ili 500)

1 kašičica soli

1 kašika šećera

7 g suvog kvasca (ili 25 g svežeg)

300 ml mlake vode

2 kašike ulja

Priprema:

1. Priprema testa: U posudi pomešajte brašno, so, šećer i kvasac. Dodajte mlaku vodu i ulje, pa zamesite mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da testo ne bude lepljivo. Prekrijte testo čistom krpom i ostavite ga da naraste na toplom mestu, oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.

2. Oblikovanje lepinja: Kada je testo naraslo, premesite ga na radnoj površini posutoj brašnom. Podelite testo na 8-10 loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom u oblik kruga, debljine oko 1 cm.

3. Pečenje: Rasporedite razvijene lepinje na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta pre pečenja. Zagrejte rernu na 250°C i pecite lepinje 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno-braon boje.

4. Hlađenje: Kada su gotove, izvadite lepinje iz rerne i prekrijte ih krpom da omekšaju. Sada su vaše domaće lepinje spremne!

Mekane iznutra, sa hrskavom koricom spolja – savršene za svaki obrok!

About admin

Check Also

Vanilice u obliku polumeseca

Ovo su Vanilice u obliku polumeseca, tradicionalni kolači koji se tope u ustima. Vanilice u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *