Breaking News
Home / Torte i kolaci / Bijela pita

Bijela pita

Bijela pita je klasik u kojem se spajaju tanke, hrskave kore sa bogatim i kremastim filom. Ovaj recept donosi savršenstvo u svakom sloju i predstavlja idealan desert za sve prilike, bilo da se radi o svečanim okupljanjima ili jednostavnom porodičnom ručku. Izrađuje se s jednostavnim sastojcima, ali rezultat je izuzetno ukusan i zadovoljavajuć. Savršeno je za ljubitelje kremastih deserata s hrskavim koricama.

Sastojci Kore:

60 dag brašna

20 dag šećera

2 jaja

15 dag maslaca ili masti

2 dcl kiselog vrhnja

1 prašak za pecivo

Fil:

1,2 l mlijeka

20 dag šećera

10 žlica gustina par kapi arome vanilije

2 vanilin šećera

20 dag maslaca

Priprema:

1. Kore: Umijesite tijesto od svih sastojaka i podijelite ga na 5 dijelova. Razvaljajte svaki dio u tanke kore i pecite ih na obrnutoj strani lima (možete koristiti pek papir za lakše valjanje). Pecite na 180°C oko 8-10 minuta. Ohladite.

2. Fil: U 1 litru mlijeka dodajte 20 dag šećera i zagrijavajte. U preostalih 2 dcl mlijeka razmutite 10 žlica gustina, vaniliju i vanilin šećer. Kada mlijeko prokuha, dodajte smjesu s gustinom i miješajte dok se fil ne zgusne. Ohladite, a zatim umiješajte 20 dag maslaca.

3. Sastavljanje: Filujte kore pripremljenom kremom. Gotov kolač malo opteretite (npr. stavite nešto teže na vrh) i ostavite da se kore spoje s kremom oko 10 minuta. Pospite šećerom u prahu ili prelijte glazurom od bijele ili tamne čokolade. Bijela pita je idealna za sve koji uživaju u desertima s kremastim slojem i hrskavim koricama. Savršen spoj jednostavnih sastojaka i odličnog ukusa.

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *