Breaking News
Home / Torte i kolaci / Piramida

Piramida

Piramida je ukusan i dekorativan desert koji kombinuje sočne višnje i kremastu puding kremu, sve upakovano u hrskavo lisnato tijesto. Ovaj recept donosi savršen spoj okusa i tekstura, a svojom elegantnom prezentacijom će impresionirati svakog gosta. Idealan je za razne prigode, od obiteljskih okupljanja do svečanih događanja.

Sastojci: Za tijesto i nadjev:

1 pakiranje lisnatog tijesta (0,5 kg)

1 kg svježih višanja ili 2 flašice kompota (za kompote, procijediti)

Za kremu:

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

9 velikih žlica šećera

125 g maslaca

3 dl vrhnja za šlag

Za dekoraciju:

100 ml soka od višanja

150 ml vode

4 žlice šećera

1 žlica gustina (škrobnog brašna)

Postupak:

1. Priprema tijesta: Lisnato tijesto razvaljati na širinu od oko 30 cm. Izrezati na 10 traka širine 5-6 cm (obično su dva komada tijesta u pakiranju, svaki se nareže na 5 traka). Ako se koriste svježe višnje, dodati dvije žlice šećera, pustiti da puste sok, a zatim dobro ocijediti. Ako se koriste višnje iz kompota, samo procijediti. Sok sačuvati za dekoraciju. Na svaku traku poredati višnje u red i zarolati po širini. Krajevi se mogu premazati žumanjkom kako bi se bolje spojili. Rolade slagati na lim obložen papirom za pečenje tako da se ne dodiruju. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.

2. Priprema kreme: Puding i šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u ostatak mlijeka, dok ne postane gusto. Površinu pudinga prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Maslac sobne temperature dobro izmiksati i umiksati u ohlađeni puding.

3. Sastavljanje piramide: Na tanjur složiti 4 pečene roladice s višnjama i premazati kremom u debljini 1 cm. Na kremu složiti 3 roladice, pa premazati kremom. Zatim 2 roladice i opet premazati kremom. Stavite zadnju roladicu i ostatak kreme rasporedite po cijeloj piramidi. Sve premazati šlagom koji ste prethodno pripremili.

4. Dekoracija: U vodu i sok od višanja dodajte šećer i gustin, pa kuhajte dok se ne zgusne. Kad se malo ohladi, prelijte preko piramide.

Posluživanje: Piramidu poslužite ohlađenu kako bi se svi okusi sjedinili. Savršena je za poseban desert uz kafu ili čaj.

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *