Breaking News
Home / Torte i kolaci / Jogurt Pita

Jogurt Pita

Jogurt Pita – Klasična slastica s osvježavajućim twistom Uvod: Jogurt pita je jednostavan, ali izuzetno ukusan kolač koji donosi kombinaciju svježeg jogurta i nježnog tijesta. Ovo je savršena slastica za one trenutke kada želite nešto lagano, a ipak bogato okusom. Svježina jogurta i kisela vrhnja u ovoj piti savršeno se stapa s hrskavim tijestom koje se topi u ustima. Ovaj recept idealan je za porodične trenutke, ali i kao desert za posebne prilike.

Sastojci za tijesto:

4 žumanjka

350 g brašna (200 g glatkog + 150 g oštrog)

200 g šećera u prahu

200 g maslaca ili margarina

1 prašak za pecivo

Malo mlijeka ili žlica vrhnja (ako je tijesto suho)

 

Sastojci za filu:

4 bjelanjka

130 g kristal šećera

1 vanilin šećer

4 dl kiselog vrhnja (2 x 2 dl)

8 dl čvrstog jogurta (4 x 2 dl, 3,2% masti

) 5 žlica oštrog brašna

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Priprema tijesta: U posudu stavite brašno s praškom za pecivo, šećer u prahu i narezan maslac ili margarin. Rukama izmrvite smjesu dok ne postane poput mrvičaste strukture, ili koristite spiralne nastavke miksera. Zatim dodajte žumanjke i zamijesite tijesto. Ako je tijesto suho, dodajte žlicu vrhnja ili malo mlijeka. 1/3 tijesta odvojite, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač. Ostatak tijesta razvaljajte na pek papiru i stavite na dno tepsije.

2. Priprema fila: Umutite bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrsti šaum. Zatim pažljivo špatulom umiješajte kiselo vrhnje i jogurt, a na kraju dodajte brašno. Lagano sjedinite smjesu.

3. Sastavljanje pite: Izvadite tijesto iz frižidera i prelijte ga pripremljenim filom. Poravnajte filu, a zatim izvadite tijesto iz zamrzivača i naribajte ga po vrhu fila.

4. Pečenje: Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 35-40 minuta. Površina pite treba biti zlatna i blago popucana. Kada izvadite pitu iz pećnice, može se još lagano tresti, ali će se stvrdnuti hlađenjem.

5. Završni korak: Posipajte šećerom u prahu dok je pita još topla, ili kad se potpuno ohladi. Uživajte u ovoj osvježavajućoj, laganoj piti!

Jogurt pita je prava osvježavajuća poslastica koja se savršeno slaže uz kafu ili čaj, idealna za svaki dan ili posebne prilike.

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *