Breaking News
Home / Torte i kolaci / Ledeeni vjetar

Ledeeni vjetar

Ledeni Vjetar je jedna od najomiljenijih torti na našim prostorima, poznata po svojoj laganoj teksturi i osvježavajućem ukusu. Kombinacija hrskavih beze kora, bogatog krema, i raznolikog voća čini ovu tortu idealnom za svečane prilike i slavlja. Torta je vizuelno impresivna, a njena slatka nota u kombinaciji sa osvježavajućim voćem čini je nezaboravnom. Iako priprema zahtijeva nešto više vremena, rezultat je više nego vrijedan truda. Ova torta često plijeni pažnju na trpezama, a zbog svoje svježine i izbalansirane slatkoće, voljena je i među onima koji preferiraju laganije deserte.

Sastojci: Za beze kore:

6 bjelanaca

300 g šećera

1 kašika sirćeta

1 kašika kukuruznog škroba (gustina)

Za kremu:

6 žumanaca

5 kašika šećera

500 ml mlijeka

2 kašike brašna

2 kašike gustina

200 g maslaca (omekšalog)

500 ml slatke pavlake (za šlag)

 

Voće (po izboru):

Banane Kivi Jagode Borovnice (za ukrašavanje)

Priprema:

1. Priprema beze kora: Umutite bjelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodajte šećer, neprestano muteći dok ne dobijete sjajnu i gustu smjesu. Dodajte kašiku sirćeta i kukuruzni škrob, pa lagano izmiješajte da se sastojci sjedine. Na papiru za pečenje iscrtajte tri pravougaona oblika i ravnomjerno rasporedite smjesu po njima. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko sat vremena, dok ne postanu suhe i hrskave. Ostavite ih da se potpuno ohlade.

2. Priprema kreme: Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno i gustin, pa dobro izmiješajte. U međuvremenu, ugrijte mlijeko, pa ga postepeno sipajte u smjesu sa žumancima, stalno miješajući da izbjegnete grudvice. Vratite smjesu na srednju vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Kad se krema ohladi, dodajte omekšali maslac i dobro umutite dok ne dobijete glatku smjesu.

3. Slaganje torte: Na prvu beze koru nanesite tanki sloj kreme, pa preko poredajte isječene banane. Pokrijte drugom beze korom, pa ponovite postupak s kremom i kivijem. Na treću koru nanesite ostatak kreme i ukrasite jagodama i borovnicama ili voćem po želji.

4. Šlag: Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrsti šlag, pa njime premažite cijelu tortu. Ukrasite voćem po želji i ostavite tortu u frižideru nekoliko sati da se stegne prije posluživanja. Ova torta se odlikuje laganom teksturom i savršeno izbalansiranim ukusom, a zbog voćnih slojeva osvježava nepce i prija i nakon obilnijih obroka.

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *