Breaking News
Home / Torte i kolaci / Tiramisu Torta

Tiramisu Torta

Tiramisu Torta

Tiramisu torta je savršen spoj kremastih slojeva i biskvita, kombinacija koja donosi eleganciju tradicionalnog italijanskog deserta u obliku torte. Ova torta se sastoji od mekanih žutih biskvit kora koje savršeno upijaju aromatični krem napravljen od mascarpone sira i kafe. Sve je to završeno slojem kakaa, koji dodaje bogatstvo ukusa i čini je neodoljivom poslasticom za svaku priliku.

Sastojci: Za kore:

6 jaja

180 g šećera

180 g brašna

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Za tiramisu kremu:

500 g mascarpone sira

4 žumanca

150 g šećera

250 ml slatke pavlake

150 ml skuvane kafe (ohlađene)

2 kašike ruma ili likera od kafe (opciono)

2 kašike kakaa u prahu za posipanje

Priprema:

1. Priprema kora: Zagrej rernu na 180°C i pripremi okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložen papirom za pečenje. Umuti belanca dok ne postanu penasta, zatim postepeno dodaj šećer i vanilin šećer, muteći dok ne dobiješ čvrst sneg. Dodaj jedno po jedno žumance i lagano umešaj. Pomešaj brašno s praškom za pecivo, pa prosej kroz sito i pažljivo dodaj u smesu, mešajući špatulom. Smesu podeli na tri dela i peči tri kore pojedinačno, oko 12-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Kore ostavi da se ohlade.

2. Priprema kreme: Umuti žumanca sa šećerom na pari dok ne postanu svetla i kremasta, a zatim ih ostavi da se ohlade. U ohlađena žumanca dodaj mascarpone i kratko umuti. U drugoj posudi umuti slatku pavlaku u čvrst šlag, pa pažljivo sjedini sa mascarpone kremom. Dodaj ohlađenu kafu i rum, ako koristiš.

3. Slaganje torte: Stavi prvu koru na tanjir za serviranje i natopi je delom kafe. Premaži koru trećinom tiramisu kreme. Ponavljaj postupak sa ostale dve kore. Završni sloj premaži kremom i lagano pospi kakaom kroz sito, tako da celo gornji deo torte bude ravnomerno pokriven.

4. Hlađenje: Torta treba da odstoji u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se ukusi sjedinili. Savet: Možeš koristiti i keks umesto biskvita za bržu varijantu, ali sa korama dobijaš bogatiju strukturu i bolji kontrast ukusa

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *