Breaking News
Home / Brzi deserti / Pravi turski sutlijaš

Pravi turski sutlijaš

Pravi turski sutlijaš

: Turski sutlijaš je tradicionalni desert koji odiše jednostavnošću, ali je pun bogatog ukusa. Ovaj kremasti pirinač u mleku savršeno kombinuje slatkoću i glatku teksturu, a često se posipa cimetom za dodatni aromatični dodir. U Turskoj se obično služi kao desert posle obroka, ali možete ga uživati i kao lagani slatki zalogaj tokom dana.

Sastojci:

1 šolja pirinča (okruglozrni)

1 litar mleka

1 šolja vode

1 šolja šećera

1 kesica vanilin šećera

Cimet za posipanje (po želji)

Priprema:

1. Isperite pirinač pod hladnom vodom nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Ovo će pomoći da se ukloni višak skroba.

2. U šerpi pomešajte pirinač i vodu, pa kuvajte na srednjoj vatri dok voda ne ispari, a pirinač omekša (oko 10-15 minuta).

3. Dodajte mleko u šerpu sa pirinčem i nastavite kuvati na laganoj vatri, često mešajući, da pirinač upije mleko i postane kremast. Kuvajte oko 20-30 minuta.

4. Kada pirinač postane kremast, dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite mešati dok se šećer ne rastopi i sve se lepo sjedini. Pustite da se krčka još 5 minuta.

5. Kada sutlijaš dobije željenu gustinu, sklonite ga sa vatre. Prebacite ga u posude za serviranje.

6. Ostavite da se malo ohladi i pospite cimetom pre posluživanja. Napomena: Ako volite sutlijaš gušći, možete kuvati duže dok ne postignete željenu teksturu, a ako volite ređi, dodajte još malo mleka.

Prijatno!

About admin

Check Also

Brze čokoladice bez pecenja

Bez pecenja crunch čokoladice koristeći samo jednu činiju, 5 sastojaka i manje od 2 minute! …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *