Breaking News
Home / Torte i kolaci / Medene kocke sa pekmezom od šljiva i meda

Medene kocke sa pekmezom od šljiva i meda

Medene kocke sa pekmezom od šljiva :

 

Medene kocke sa pekmezom od šljiva su savršena kombinacija bogatog ukusa meda i kiselkastog pekmeza od šljiva, uz čokoladni preliv koji sve povezuje u skladnu celinu. Ovaj kolač je prava poslastica za ljubitelje tradicionalnih ukusa i jednostavnih sastojaka, savršen za praznike ili posebne prilike.

Sastojci:

2 jaja

150 g šećera

100 g meda

100 ml mleka

100 ml ulja

300 g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica cimeta

300 g pekmeza od šljiva

Čokoladna glazura:

150 g čokolade za kuvanje

50 g maslaca

Priprema:

1. Priprema testa: U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte med, mleko i ulje, i sve zajedno izmešajte. U posebnoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i cimet, pa postepeno dodajte u smesu sa jajima, neprestano mešajući, dok ne dobijete homogenu smesu.

2. Pečenje: Pleh dimenzija 20×30 cm obložite papirom za pečenje i prelijte testo u pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.

3. Punjenje pekmezom: Kada se kora ohladi, pažljivo je presecite horizontalno na dva dela. Donju koru premažite obilno pekmezom od šljiva, zatim poklopite gornjom korom.

4. Čokoladna glazura: Čokoladu za kuvanje otopite zajedno sa maslacem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte čokoladnu glazuru preko kolača i ravnomerno je rasporedite.

5. Hlađenje i sečenje: Ostavite kolač da se ohladi u frižideru dok se čokolada ne stegne. Kada se glazura stegne, secite kolač na kocke i poslužite. Ove medene kocke sa pekmezom od šljiva su savršeno uravnotežene u ukusu, kombinacija meda, cimeta i bogatog pekmeza učiniće ih omiljenim kolačem u vašem domu!

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *