Breaking News
Home / Torte i kolaci / Trojna čokoladna torta

Trojna čokoladna torta

Trojna čokoladna torta

Za sve ljubitelje čokolade, ovo je torta iz snova! Trojna čokoladna mousse torta donosi slojeve bogate tamne, mliječne i bijele čokolade u jednom neodoljivom desertu. Ova torta je savršen izbor za svaku priliku i garantuje pravi užitak za nepce. Bilo da pripremate desert za posebnu proslavu ili jednostavno želite ugoditi sebi, ova torta će vas osvojiti svojom kremastom teksturom i intenzivnim okusima. Pripremite se da oduševite sve čokoladne sladokusce!

Sastojci:

225 g tamne čokolade, nasjeckane

225 g mliječne čokolade, nasjeckane

225 g bijele čokolade, nasjeckane

300 g šećera

190 g brašna

70 g kakao praha

120 ml biljnog ulja

1 kašičica soli

2 velika jaja

480 ml slatke pavlake (podijeljeno)

2 kašičice ekstrakta vanilije

180 ml prokuhane vode

1 ½ kašičica sode bikarbone

1 ½ kašičica praška za pecivo

30 g šećera u prahu

Priprema:

1. Zagrijavanje pećnice: Zagrijte rernu na 175°C. Namažite i pobrašnite kalup za tortu prečnika 23 cm kako bi se tijesto kasnije lakše izvadilo.

2. Priprema smjese za biskvit: U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte jaja, biljno ulje, vaniliju i mlijeko. Miksajte sve na srednjoj brzini otprilike 2 minute dok ne dobijete glatku smjesu.

3. Dodavanje vode: Pažljivo umiješajte prokuhanu vodu. Smjesa će biti prilično tečna, ali to je sasvim normalno. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup.

4. Pečenje: Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Provjerite čačkalicom ubodenom u sredinu torte – ako izađe čista, biskvit je gotov. Ohladite biskvit u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

5. Tamna čokoladna mousse: Otopite tamnu čokoladu na pari, a zatim je ostavite da se malo ohladi. U drugoj posudi umutite 240 ml slatke pavlake sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrste vrhove. Pažljivo umiješajte šlag u otopljenu čokoladu. Rasporedite ovaj sloj preko ohlađenog biskvita.

6. Mliječna čokoladna mousse: Ponovite isti postupak s mliječnom čokoladom – otopite, ohladite, umutite šlag i umiješajte. Rasporedite ovaj sloj preko tamne čokolade

7. Bijela čokoladna mousse: Ponovite postupak i s bijelom čokoladom. Nakon što dobijete mousse, rasporedite ga kao posljednji sloj na torti.

8. Hlađenje: Prekrijte tortu i ostavite je u frižideru najmanje 4 sata, a po mogućnosti preko noći kako bi se svi slojevi lijepo stisnuli. 9. Dekoracija i serviranje: Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti strugotinama čokolade, kakaom u prahu ili svježim bobičastim voćem za dodatni vizualni efekt.

Vrijeme pripreme: 45 minuta Vrijeme pečenja: 30-35 minuta

Uživajte u ovom kremastom čokoladnom zadovoljstvu!

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *