Breaking News
Home / Torte i kolaci / Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom :

Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, kremaste kreme od čokolade i žumanaca, i neodoljivog karamel preliva. Čokolada i karamel stvaraju savršen balans ukusa, a hrskavi komadići čokolade i posip po vrhu dodaju poseban, luksuzan šmek. Savršena je za posebne prilike i one trenutke kada želite impresionirati goste!

Sastojci:

Za čokoladne kore:

6 jaja

200 g šećera

150 g brašna

50 g kakao praha

1 prašak za pecivo

100 ml mleka

100 ml ulja

100 g crne čokolade, otopljene

Za kremu:

6 žumanaca

150 g šećera

200 g crne čokolade

250 g maslaca, omekšalog

1 vanilin šećer

Za karamel preliv:

200 g šećera

100 g maslaca

200 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

Komadići čokolade Seckani orasi ili lešnici

Priprema:

1. Priprema kora: Zagrejte rernu na 180°C. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte otopljenu čokoladu, ulje, i mleko, pa dobro promešajte. Umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo dok ne dobijete ujednačenu smesu. Podelite smesu u tri dela i pecite svaku koru u prethodno podmazanom kalupu prečnika 24 cm oko 20 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Kore ostavite da se ohlade.

2. Priprema kreme: Na pari umutite žumanca sa šećerom dok smesa ne postane kremasta i gusta. Dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa pare i ostavite da se malo ohladi, zatim postepeno dodajte omekšali maslac i vanilin šećer, te mutite dok krema ne postane glatka.

3. Priprema karamel preliva: U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatno-braon boju. Dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Polako dodajte slatku pavlaku, pazeći da ne pokipi, i kuvajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti karamel sos. Ostavite da se ohladi.

4. Sastavljanje torte: Prvu koru stavite na tanjir i premažite kremom. Ponovite postupak sa preostale dve kore. Prelijte tortu karamel sosom i pospite komadićima čokolade i orasima ili lešnicima po želji.

Tortu možete poslužiti nakon što se malo ohladi i stisne, a njen bogat ukus će sigurno oduševiti sve ljubitelje čokolade i karamela!

About admin

Check Also

ROLADA S PEKMEZOM I KISELIM VRHNJEM

ROLADA S PEKMEZOM I KISELIM VRHNJEM SASTOJCI; 5 većih jaja 5 žlica šećera 5 žlica …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *