Breaking News
Home / Torte i kolaci / Limun Nebeska Torta

Limun Nebeska Torta

Limun Nebeska Torta sa Tri Kore :

Za ljubitelje limuna koji žele laganu i osvježavajuću poslasticu, ova Limun Nebeska Torta sa tri kore je prava stvar! Kombinacija sočnih kora sa aromom limuna i kremaste glazure od krem sira stvara savršen sklad okusa. Ova torta nije samo jednostavna za pripremu, već je i idealna za posebne prilike ili kada želite zasladiti dan nečim posebnim. Svaki zalogaj donosi osvježenje i užitak!

Sastojci:

Kore:

1 1/2 šolje (190g) brašna

1 šolja (200g) šećera

1/2 šolje (115g) neslanog maslaca, omekšalog

2 velika jaja

1/2 šolje (120ml) mlijeka

1/4 šolje (60ml) svježe iscijeđenog limunovog soka

1 kašika rendane korice limuna

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice soli

Glazura:

1 šolja (225g) krem sira, omekšalog

1/2 šolje (115g) neslanog maslaca, omekšalog

2 šolje (250g) šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanilije

1 kašika limunovog soka

Priprema:

1. Zagrijavanje rerne: Zagrijte rernu na 175°C. Pripremite tri okrugla kalupa za torte prečnika 20 cm – namažite ih maslacem i pospite brašnom.

2. Priprema smjese za kore: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so u jednoj posudi. U drugoj zdjeli umutite šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući poslije svakog. Zatim umiješajte limunov sok i koricu limuna.

3. Kombinovanje: Naizmjenično dodajte suhe sastojke i mlijeko u smjesu s maslacem, miješajući dok ne postane glatka. Podijelite tijesto ravnomjerno između tri kalupa.

4. Pečenje: Pecite svaku koru oko 20-25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kore da se ohlade u kalupima 10 minuta, a zatim ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

5. Priprema glazure: Umutite krem sir i maslac dok ne postanu glatki i kremasti. Postepeno dodajte šećer u prahu, vaniliju i limunov sok, miješajući dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.

6. Sastavljanje torte: Stavite prvu koru na tanjir za posluživanje i premažite glazurom. Ponavljajte sa drugim i trećim slojem. Premažite tortu sa svih strana glazurom i po želji ukrasite dodatnom rendanom koricom limuna ili kriškama limuna.

7. Hlađenje i serviranje: Ostavite tortu da odstoji u frižideru najmanje 1 sat prije posluživanja kako bi se okusi sjedinili. Uživajte u ovoj predivnoj torti koja osvaja svojom jednostavnošću i bogatim okusom limuna!

About admin

Check Also

ROLADA S PEKMEZOM I KISELIM VRHNJEM

ROLADA S PEKMEZOM I KISELIM VRHNJEM SASTOJCI; 5 većih jaja 5 žlica šećera 5 žlica …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *