Breaking News
Home / Peciva / PUNJENO PECIVO SA SIROM…

PUNJENO PECIVO SA SIROM…

Punjeno pecivo sa sirom je savršena kombinacija hrskavog testa i kremastog, slanog sira, idealna za doručak, užinu ili laganu večeru. Ovo pecivo, poznato po svojoj jednostavnosti i izuzetnom ukusu, može se pripremiti brzo i lako, a rezultat je uvek ukusan i zadovoljavajući. Bilo da ga pravite za porodični doručak, piknik ili kao deo posluženja za goste, punjeno pecivo sa sirom će se sigurno dopasti svima. U nastavku ćete pronaći detaljan recept koji će vam pomoći da korak po korak pripremite ovo neodoljivo pecivo i uživate u njegovom savršenom ukusu.

POTREBNI SASTOJCI:

Za izradu tijesta :

1,5 šalica vode (300 ml),

1 jaje,

1 žličica soli

i 4 šalice brašna

Za podmazivanje možete koristiti:

200 g putera ili margarina,

a za nadjev:

100 g feta sira.

Za vrh će vam trebati 1 žumanjak.

KAKO SE PRIPREMA PUNJENO PECIVO:
U prostranoj zdjeli pomiješajte vodu i jaja. Postupno dodajte sol i brašno, stvarajući podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela kako biste napravili meringe, zatim ih pokrijte i ostavite da odstoje 10 minuta. Kada su u stanju mirovanja, žlijezde se mogu proširiti do maksimalne veličine od 40 cm. Nakon što ste razvaljali posljednji list tijesta, obilato ga premažite omekšalim maslacem.

Drugi sloj tijesta premažite uljem i prekrijte. Ponovite ovaj postupak za ukupno četiri sloja tijesta, pazeći da je svaki sloj namazan, uključujući i posljednji list.
Da bi se dobio kvadratni oblik, predmet se rasteže povlačenjem rubova. Zatim se dva suprotna ruba spoje u središtu, s još jednim nanošenjem ulja.

Nasuprotne rubove s druge strane također spojite u sredini i namastite. Zatim se još jednom preklopi na pola, premaže uljem i posljednji put savije u obliku kvadrata.

Nakon što ga pokrijete, ostavite ga da odstoji u hladnjaku 60 minuta. Nakon sat vremena skinite poklopac i razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, oblikujući ga valjkom za tijesto do kraja u kvadrat.

Za početak, početni dio je podijeljen na pola, što je rezultiralo u dva odvojena dijela. Ti se dijelovi zatim dalje dijele na sedam manjih dijelova, što rezultira ukupno četrnaest traka. Na krajevima svake trake pažljivo su napravljene ogrebotine.

Da biste napravili savršeno pecivo od feta sira, počnite tako da pažljivo stavite čisti feta sir na vrh. Precizno preklopite i oblikujte tijesto. Kada ste pripremili, slažite peciva u pleh obložen papirom za pečenje i obilato premažite žumanjkom. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne porumene.

About admin

Check Also

Vanilice u obliku polumeseca

Ovo su Vanilice u obliku polumeseca, tradicionalni kolači koji se tope u ustima. Vanilice u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *