Breaking News
Home / Torte i kolaci / Krempita na moj način
seg_vivi

Krempita na moj način

Sastojci:

*Za koru:*

– 8 jaja

– 8 kašika šećera

– 8 kašika brašna

– 1 prašak za pecivo

*Za krem:*

– 1 l mleka

– 6 jaja

– 200 g šećera

– 2 kesice vanilin šećera

– 7 kašika brašna

– 2 kašike gustina (škrobnog brašna)

– 200 g maslaca (sobne temperature)

Priprema:

1. *Priprema kore:* – Zagrejte rernu na 180°C. – Odvojite belanca od žumanaca. – U jednoj posudi umutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg. – Postepeno dodajte šećer u belanca i mutite dok smesa ne postane sjajna. – Dodajte jedno po jedno žumance, neprestano muteći. – Polako dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, lagano mešajući varjačom ili spatulom. – Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju. – Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

2. *Priprema krema:* – Odvojite belanca od žumanaca. – Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. – Dodajte brašno i gustin, muteći dok se sve dobro ne sjedini. – Mleko stavite da se zagreje do vrenja. – Kad mleko provri, postepeno ga dodajte u smesu sa žumancima, neprestano muteći da se ne stvore grudvice. – Vratite smesu u šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, neprestano mešajući. – Kad se krema zgusne, sklonite je sa vatre i dodajte maslac, mešajući dok se potpuno ne otopi i sjedini sa kremom. – Ostavite kremu da se potpuno ohladi.

3. *Sastavljanje krempite:* – Ohlađenu koru prepolovite na dva dela. – Prvu polovinu kore stavite na dno posude. – Preko nje ravnomerno rasporedite ohlađeni krem. – Pokrijte krem drugom polovinom kore. – Pospite šećerom u prahu po vrhu.

4. *Hlađenje:* – Stavite krempitu u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne pre služenja.

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *