Breaking News
Home / Peciva / “Bosanski pogačasti somun”

“Bosanski pogačasti somun”

 

– 500 grama brašna

– 300 ml tople vode

– 1 kesica suhog kvasca (oko 7 grama

) – 1 kašičica šećera

– 2 kašičice soli

– 2 kašike jogurta ili mlijeka za mekšu teksturu

Upute:

1. *Aktiviranje kvasca:* – U maloj posudi pomiješajte toplu vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite da stoji oko 10 minuta dok ne postane pjenasto.

2. *Priprema tijesta:* – U velikoj posudi pomiješajte brašno i so. – Dodajte pjenastu smjesu kvasca u brašno i dobro promiješajte. – Ako koristite jogurt ili mlijeko, dodajte ih u smjesu. – Mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Možete to raditi ručno ili koristiti mikser s nastavkom za tijesto.

3. *Prvo dizanje:* – Stavite tijesto u lagano nauljenu posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 do 2 sata, ili dok se tijesto ne udvostruči.

4. *Oblikovanje hljeba:* – Pritisnite tijesto da ispustite zrak. – Oblikujte ga u okrugli hljeb i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. – Ponovo pokrijte i ostavite da se diže još 30 do 45 minuta.

5. *Zagrijavanje rerne:* – Zagrijte rernu na 220°C.

6. *Pečenje:* – Napravite nekoliko zareza na vrhu hljeba oštrim nožem. – Pecite hljeb u zagrijanoj rerni oko 25 do 30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa i hljeb ne zvuči šuplje kad se kucne s donje strane.

7. *Hlađenje:* – Ostavite hljeb da se ohladi na rešetki prije rezanja. Uživajte u svom domaćem bosanskom hljebu uz omiljene namaze ili kao prilog uz obroke!

About admin

Check Also

Vanilice u obliku polumeseca

Ovo su Vanilice u obliku polumeseca, tradicionalni kolači koji se tope u ustima. Vanilice u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *