Breaking News
Home / Peciva / Zlatne Kiflice

Zlatne Kiflice

Jednom kad napravite Zlatne kiflice postat ce sastavni dio vase trpeze!

Sastojci:

– 4 šolje univerzalnog brašna

– 2 1/4 kašičice suhog kvasca (1 paketić)

– 1 šolja toplog mlijeka (oko 45°C)

– 1/4 šolje šećera

– 1/4 šolje neslanog maslaca, otopljenog

– 1 kašičica soli

– 1 veliko jaje

– 2 kašike neslanog maslaca, otopljenog (za premazivanje)

Uputstvo:

1. *Aktiviranje kvasca*: – U maloj zdjeli, pomiješajte toplo mlijeko i šećer. Pospite kvasac po vrhu i ostavite da stoji oko 5-10 minuta, dok se ne zapjeni.

2. *Priprema tijesta*: – U velikoj zdjeli, pomiješajte 3 1/2 šolje brašna i so. – Dodajte smjesu kvasca, otopljeni maslac i jaje. Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. – Ako je tijesto previše ljepljivo, postepeno dodajte još brašna (do 1/2 šolje).

3. *Miješenje tijesta*: – Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu. Mijesite oko 8-10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.

4. *Prvo dizanje*: – Stavite tijesto u lagano podmazanu zdjelu, okrećući ga da se premaže sa svih strana. Pokrijte zdjelu čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da raste na toplom mjestu oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.

5. *Oblikovanje kiflica*: – Isperite tijesto da izbacite zrak. Podijelite tijesto na 24 jednaka dijela. – Oblikujte svaki dio u kuglu tako što ćete rubove podviti ispod i lagano ih valjati na stolu. – Stavite kugle tijesta u podmazan pleh veličine 9×13 inča (23×33 cm), ravnomjerno ih raspoređujući.

6. *Drugo dizanje*: – Pokrijte pleh kuhinjskom krpom i ostavite kiflice da rastu na toplom mjestu još 30-45 minuta, dok ne udvostruče veličinu.

7. *Pečenje*: – Zagrijte rernu na 190°C. – Pecite kiflice 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju na vrhu.

8. *Završavanje*: – Izvadite kiflice iz rerne i odmah premažite otopljenim maslacem. – Ostavite kiflice da se malo ohlade prije posluživanja. ### Savjeti: – Pazite da mlijeko ne bude previše toplo, jer može ubiti kvasac. Ciljajte na temperaturu oko 45°C. – Ako nemate toplo mjesto za dizanje tijesta, možete prethodno zagrijati rernu na 93°C, isključiti je, i zatim ostaviti tijesto da raste u toploj rerni. – Ove kiflice su najbolje kada se posluže svježe, ali se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Ponovno ih zagrijte u rerni prije posluživanja za najbolju teksturu. Uživajte u domaćim kiflicama!

About admin

Check Also

Vanilice u obliku polumeseca

Ovo su Vanilice u obliku polumeseca, tradicionalni kolači koji se tope u ustima. Vanilice u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *