Breaking News
Home / Torte i kolaci / keksi sa puterom i dzemom od smokve

keksi sa puterom i dzemom od smokve

Keksi s puterom i džemom od smokve predstavljaju savršen spoj bogatih, maslačnih okusa i slatkog voćnog džema. Ovi keksi ne samo da su ukusni, već i donose dašak tradicije i topline domaće kuhinje. Priprema ovih keksa je jednostavna i zabavna, a rezultira u desertu koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca. U ovom receptu, tijesto od putera se peče do zlatno smeđe boje, a zatim se puni domaćim džemom od smokve, koji dodaje slatku i aromatičnu notu svakom zalogaju. Lagano posuti šećerom u prahu, ovi keksi ne samo da su vizualno privlačni, već i savršeni za svečane prigode ili svakodnevno uživanje uz šalicu čaja ili kave. Koristeći jednostavne sastojke i osnovne tehnike pečenja, lako možete napraviti ove divne kekse koji će brzo postati omiljeni među vašim prijateljima i obitelji. Uživajte u pripremi i dijeljenju ovog klasičnog deserta koji donosi okus i miris domaće radinosti direktno na vaš stol

 

*Sastojci*:

– 200 g maslaca (puter)

– 100 g šećera u prahu

– 1 jaje

– 1 kašičica ekstrakta vanilije

– 300 g brašna

– Prstohvat soli

– Džem od smokve

*Priprema*:

1. *Priprema tijesta*: – U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. – Dodajte jaje i ekstrakt vanilije, te dobro umutite. – Postepeno dodajte brašno i prstohvat soli, miješajući dok se tijesto ne sjedini.

2. *Oblikovanje keksa*: – Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte ih u kugle. – Zamotajte kugle tijesta u plastičnu foliju i stavite ih u frižider na oko 30 minuta.

3. *Pečenje*: – Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. – Izvadite tijesto iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm. – Pomoću okruglog rezača izrežite kekse i stavite ih na pripremljeni pleh. – U sredinu svakog keksa napravite malu udubinu prstom ili drškom kašike. – U svaku udubinu stavite malo džema od smokve.

4. *Pečenje*: – Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi na rubovima. – Izvadite kekse iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na plehu nekoliko minuta prije nego ih prebacite na rešetku za hlađenje.

*Savjet*: – Džem od smokve možete pripremiti i sami koristeći smokve, šećer i malo limunovog soka. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, zatim ohladite prije upotrebe.

 

 

About admin

Check Also

Čokoladna torta sa karamel prelivom

Čokoladna torta sa karamel prelivom : Ova raskošna torta savršen je spoj bogatih čokoladnih kora, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *